Reformátusok és Trianon

Trianon diktátuma szinte felmérhetetlen következményekkel járt, ami nem csak a világi értékeket érintette, hanem jelentősen befolyásolta a református egyház működését, mindennapi életét is.

Ezt mutatja be a Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül működő Reformáció Öröksége Műhelye egyedülálló harmincperces ismeretterjesztő filmje, melyet a trianoni szerződés 100 éves évfordulójára készítettek.

Ezt írták a film kísérőjeként: „A Reformátusok és Trianon című munka jelentősége, hogy eddig még nem született a kárpát-medencei reformátusság szétszakításáról szóló áttekintő film. Az alkotásban a téma legjobb magyarországi és határontúli szakértői szólalnak meg, a befogadást infografikák, korabeli filmhíradók, levelek, újságok és fényképek is segítik. A film készítői a határontúli egyházi levéltárakból az 1918 és 1923 közötti korszakra vonatkozó, a nagyközönség által még ismeretlen dokumentumokat is előástak.”

Mi magunk nagy szeretettel ajánljuk megtekintésre mindazoknak az érdeklődőknek, akik kíváncsiak egyházunk trianoni döntést követő múltjára.


Comments are closed.