Szeghalmy Bálint – 1889. április 21.

A Keszthelyi Gyülekezet az idei Húsvét napján nem csak az áldott feltámadást ünnepelte, hanem a 130 évvel ezelőtt, az ezen a napon született SZEGHALMY BÁLINT műépítészre is emlékezett.

Szeghalmy, Németh Károly lelkész felkérésére fogadta el a keszthelyi református templom megtervezését, melyet legfőbb irányelve alapján alkotott meg:

„A templom: Isten háza. Tehát legyen: tiszta, minden a maga természetes színében. A templom: Isten trónterme. Legyen jó természetes világítás. (Ez megszabja az ablakok méretét, elhelyezkedését.) Akusztikája természetes: a csendesen elmondott Ige is legyen mindenütt jól hallható. A református istentisztelet sok elemből áll: istentisztelet, bibliaóra, szeretetvendégség, ifjúsági alkalmak, közművelődés. Mindennek legyen helye.”

Keszthelyen (is) mindezt sikerült megvalósítania. Egy olyan épületegyüttest hozott létre, mely a mai napig teljességgel kiszolgálja a gyülekezetet. Előre látásával, megadta a lehetőségét a jövőbeni bővítésnek, új funkciójú, a gyülekezeti életet segítő, szélesebbé nyitó terek létesítésének. Ennek keretében került átadásra a TÁBITA vendéglakás, mely XX. század eleji enteriőrrel várja az itt megpihenni vágyókat.

 

 


Comments are closed.